I STENBUKKENS TEGN
Det er ikke alltid at det man håper skal bli en blomstrende fannisk aktivitetskurve utover året manifesterer seg så sterkt i januar. Det er meningen at denne "I … TEGN"- spalten skal ta for seg en del av de mer aktive tingene fremover, eller spennende saker som nettopp har funnet sted. En mer aktualitetsorienter affære enn den vanlige hovedtekst / redaksjonelt-spalten i KRETSEN, altså.

Noe slags "sosietets-nytt" er det ikke snakk om, ellers kunne vi jo ha skrevet en god del om jule- og nyttårsparties av mer eller mindre fannisk karakter. For egen del vil i hvert fall KRETSENs redaktør få lov til å konstatere at hans tradisjonelle 4. Juledags treff hadde godt over 20 deltagere, noe som ikke minst skyldtes en heftig innpiskningsvirksomhet på forhånd. Ellers er det jo slik at Aniaras møte nr.1 når det gjelder oppslutning for semesteret, auksjonen, denne gang fant sted i et nytt lokale (kantinen i 12. etasje i P.A. Munchs Hus), og med et temmelig dårlig oppmøte, selv om prisene ikke kom til å lide alvorlig av den grunn. De fleste andre sammenkomster sent i høst har vel hatt et oppmøte som kan kalles OK, selv om Ares (Bjølsen) ikke akkurat er fornøyd med søkningen for tiden.

Det som kan komme til å vekke meste interesse utover i det nye året, er bl.a. et par mindre con-opplegg: Ares’ Wintercon på Bjølsen i månedsskiftet februar-mars, og våre mediavenners TreX-Po 98 (eller hvordan det nå skal staves) i Helga Eng noe tidligere i februar. Men alt dette skal vi få anledning til å komme tilbake til senere, med utførlig info i neste KRETS.

I tillegg vil vel forhåpentligvis alle "våre" aktiviteter og foreninger ha kommet ordentlig i gang for det nye året til da. Som det fremgår av vår eminente aktivitetsliste er det ikke så mye som er fastlagt ennå.

I KJØMDA…
Jeg har tenkt å eksperimentere litt med format, utseende og innhold i KRETSEN en stund fremover. Ja, går det som det ser ut til nå, kan til og med denne utmerkede publikasjonen om ikke lenge bli tilgjengelig over Internet! [Ja, forhåpentligvis tar det ikke en måned før neste nr. legges ut... --sm@f.no] Hvem skulle trodd det helt tilbake i 1992?

Alien 4

FILM & MEDIA
Dekningen på film- og TV-sektoren er et satsningsområde for meg i 1998: Denne biten kommer sikkert til å bli mer omfattende etterhvert; i denne omgang vil jeg bare få konstatere at jeg satser på noen relativt trygge klipp, samt kanskje også en del filmomtaler, dersom tiden og plassen skulle strekke til. Legg ikke minst merke til hr. Wandrups ytring — mannen er jo Dick-fan, det visste vi fra før. Men BladeRunner som verdens beste film? Tja, om dette i så fall gjør Ridley Scott til verdens beste regissør, må jeg i det minste få lov til å registrere en viss uenighet…

Nr. 1, 7. årgang (1998). Tirsdag 6. januar (helt nr. 74)

Indeks

VED NYTTÅR: AMBISJONER & VISJONER

Det nye året 1998 ser ut til å kunne bli temmelig spennende for de av oss som er engasjert i sf, fandom, simuleringsspill og beslektede herligheter. I omtrent halvannet år har det nå vært en profesjonell norsk utgivelse av fantasylitteratur — Tidens serie med oversettelser, stort sett basert på amerikanske bestselgere i genren. Selv har jeg fått en bijobb med dette, og er sikkert derfor intet uhildet vitne. Men jeg mener faktisk at rekrutteringen til den fantastiske litteraturen i en viss grad er avhengig av tilgjengelig materiale på modersmålet. Hadde jeg ikke ment det, ville jeg aldri i sin tid ha satset ganske mye på arbeid for norske sf-magasiner og Bok- & Magasinforlaget. Og nå har det jo dessuten begynt å dukke opp sf/fantasy i så mange rare sammenhenger i det nye norske medialandskapet.

Ikke minst har vi, som nevnt i siste nummer av KRETSEN, kunnet glede oss over en nærmest revolusjonerende utvikling på mediafronten: SF på TV blir mer og mer fremtredende, og stadig nye sf-filmer kommer på kino. Nå går det gjerne litt i bølgedaler i våre KRETS-er. (Dystert nytt år, boss, om du har tenkt å la humoren i denne blekka ligge på det nivået der utover i 1998… Næmmen, ’ulfen, hjertelig godt år til deg; så det ble altså ikke noen boikott likevel? Vi Her Nedenunder praktiserer jo demokratisk sentralisme på arbeidsplassen, vet du. Etter en hard debatt ga uravstemningen et resultat på 665 for og 1 mot. Hei, Svertulf; det må vel ha vært omvendt; 665 mot? Hør nå, boss, jeg sa jo demokratisk sentralisme; en stemme fra Nederst var imot, så da var jo saken grei. Jøsses, mener du at det er noen Der Nede som liker meg? Vær snill, boss, ikke bann når jeg hører på; ikke med Det Navnet, ihvertfall. Og ja, av en eller annen grunn har du faktisk støtte fra Den Laveste selv, eller i det minste noen på hans kontor…) Det er derfor ingen grunn til å proklamere Det Nye Fan-Jerusalem (særlig ikke med Oslo som byen…) i tide og utide. Men la enhver feie for egen dør, gjøre en innsats i sin egen store eller lille sammenheng.

Når det gjelder gode nyttårsforsetter ellers: Nå skal vi se i hvor stor grad den proletære representanten for Prentesvertefraksjonen skal få komme til orde utover i det nye året. Som før nevnt er det jo bekymringsfullt når slike dyr (Hei, boss: Slutt nå med denne speciesismen din, da! Ellers kan det hende vi i crew’et her melder deg til Fanzineombudet for grov diskriminering. Jasså, er det en hel gjeng av dere nå? Fanzineombudet? Hvilket fanzineombud?? Narr meg ikke til å le, din vesle blekkladd!) tar over for mye av spalteplassen. Men er det noen Svertulf-fans der ute blant de umælende lesermasser, bør de nok si klart og tydelig ifra. Vi finner ut etterhvert hvilken skjebne som kommer til å ramme vår egen vesle blindpassasjer fremover mot 1999.

Skal vi forsøke oss på noen spådommer fremover, måtte det vel være at det jeg av og til kaller "almenfuturismen" vil dukke opp i enda flere sammenhenger. Slikt har jo en tendens til å florere i avisene ved ethvert nyttårsskifte, og fremover mot år 2000 blir det neppe mindre av dette.

Som jeg har vært inne på i en annen sammenheng, tror jeg jo faktisk til en viss grad på en nærmest numerologisk betydning av visse datoer/årstall, om enn ikke ut fra numerologiens egne premisser. Mer som et kulturelt faktum: For de fleste som er mer enn 20 år gamle er jo "1990-tallet" noe som en gang var selveste prototypen på den nære fremtid; velegnet som bakgrunn for sf (se f.x. SPACE:1999), men ellers først og fremst futurologenes lykkelige jaktmarker.

Den typen "populær-allviter" det er snakk om her, var tidligere en eksotisk skapning, som for det meste krøp frem fra under en sten forskerhulen sin nettopp ved årsskiftet, eller gjennom hele året om det hadde en symbolsk signifikans, som ganske særlig 1984 jo fikk. Og så fortalte han om hvordan det kunne tenkes å bli i fremtiden, selv om han ikke var verken så kreativ eller så spennende som de sf-forfatterne man satte pris på. Dette er altså noe som later til å kunne bli en ordentlig vekstnæring fremover; et usedvanlig velstående land som Norge har kanskje fått bedre råd til å holde seg med profeter?

En gang i tiden fantes det bare en eneste sånn type her til lands — han het Per Benterud, mener jeg å huske, men jeg synes ikke jeg har sett noe særlig til ham i de senere år. Forutsigelsene hans (og dette delte han vel med en hel skole av det man kan kalle typiske 70-talls futurologer) gikk stort sett ut på at alt som skjedde i California skulle dukke opp hos oss også, bare noen år senere. Men utover på 80- og særlig på 90-tallet er det jo kommet til en helt horde av trendeksperter, spåmenn, fremtidsforskere osv.

Ja, hele institutter later jo til å livnære seg av den slags prognostikasjoner; søsteren min jobber ved ett av dem. Og stadig mer adstadige media later til å bli oppmerksomme på fremtiden som fenomen. Nå er det ikke bare blader som WIRED som følger med i en futurologisk sammenheng. Det er ikke mer enn noen få uker siden TIME kom med et av disse nye fancy spesialnumrene sine med tema om «oppdagelser», og da mente de alt mulig rart som hadde med fremtiden, vitenskap, forskning etc. å gjøre. En del av dette var helt klart ting som ville vært avvist som "den rene science fiction" for femten-tyve år siden; jeg mener, rombaserte forsvarssystemer mot meteorer?!? Men på mange måter vil jo slagordet "science fiction er nå!" kunne få bevart sin tyngde langt inn i overskuelig fremtid.

Men 1990-årene var altså for ikke så lenge siden selve Fremtiden med stor F. Det føles med andre or som om undertegnede faktisk lever i noe av en sf-verden allerede. Og dermed er det kanskje ikke så rart for oss som begynner å bli eldre (snufs) at det faktisk later til å bli mer og mer futurisme i våre dager, fremover mot det berømmelige årtusenskiftet, i det minste. Nå skal jeg ikke ta opp igjen det gode gamle yndlingstemaet mitt om at "Det 21. Århundre starter i år 2001!" her & nå; det blir det sikkert rik anledning til senere. Men faktisk er det nesten som om den jevne kvinne/mann har begynt å oppfatte ikke bare at det kommer forandring i fremtiden, men at den kan påvirke henne/ham. Noen av disse jevne har t.o.m. oppfattet at science fiction kan være av en viss verdi som "forsikring" eller "vaksine" mot fremtidssjokk. Dette er jo ikke akkurat hverdagskost for oss fans, da.

Med den vanlige futurologiske innfallsvinkelen blir det jo alltid noen "standard" forutsigelser som de før nevnte spåmennene kommer med. De har vært mer eller mindre de samme siden jeg førte gangen begynte å lese om sånt i A-MAGASINET midt på 60-tallet: "Flate" TV-skjermer, husholdningsroboter, flyvende biler, turistreiser til månen, intelligente datamaskiner. Hvor er nå alt dette blitt av, egentlig? spør jeg bare. Det har vist seg vanskeligere å realisere enn man trodde for 30 år siden, det er i hvert fall sikkert!

Men nå er jo en del av dette ting som kanskje aldri kommer utenfor sf-fortellingenes ramme, og det er faktisk flere enn oss fans som er begynt å bemerke dette. En standard futurologisk "side-bar" i tidsskriftartikler om fremtidig teknologi handler nå om "forutsi-gelsene som slo feil", selv om det ikke alltid er slik at en sf-fan vil være enig i hvilke det faktisk er snakk om.

På den tredje hånd (alle i våre snirkler bør ha minst tre hender til rådighet) så er det jo ikke så rent lite med mer positiv omtale av sf i både presse og kringkasting for tiden heller. Jeg tror jo faktisk at vi til en viss grad nyter godt av det faktum at den "baby boom"-generasjonen som har den kulturelle makten i våre dager, til dels fortsatt oppfatter sf som en kul grej, eller i det minste som en populær genre av det ungdomsvennlige slaget (og det gjør vel omtrent samme nytten).

Dessuten: I et Norge som har Jon Bing som leder av Kulturrådet, er det liksom litt mindre kontroversielt med yndlingsgenren vår. At ungdommen selv i stor grad leser sf i den grad den da leser noe som helst, og at den har fått sine billedmedia preget av stadig mer "scientific-tionale" historier, bakgrunner og sammenhenger, er en annen, velkjent sak.

Det er ikke det at det blir noen skyfri himmel for sf-hobbyen & beslektede aktiviteter, akkurat nå eller videre fremover i 1998. Nei, det blir neppe det. Det skal betydelig mange flere positive utviklingstrekk til for at jeg er villig til å bli med på noen uhemmet optimisme.

Dette etter mange år med en aktivitets- og interessemessig berg-og-dalbane for sf, en bane som flere enn meg har ment har hatt en skummelt nedadgående trend. Negative og kritiske røster til den nåværende utviklingskurven, til fandom, til spill, fantasy, sf, TV-kultur og hva det nå er, har vi heller ingen manko på. Dommedagsprofetene hører minst like mye hjemme på våre kanter som de teknologiske mirakelforkynnerne. Og vi mottar jo stadig signaler om at en del mennesker man gjerne skulle ha hatt som aktive deltagere i hobbyen, har gafiert eller t.o.m. levert inn bibliotekskortet sitt for godt.

Likevel skjer det jo stadig flere spennende saker i og rundt hobbyen(e): Mediainteressen, ressurstilgangen og fanrekrutteringen later til å øke, så jeg som har vært med en rimelig lang stund kan ikke annet enn å innrømme at jeg ser med tilfredshet på at den kjente kinesiske forbannelsen er i ferd med å gå i oppfyllelse (den med "interessante tider", dere vet…).

- Johannes H. Berg

Redigert for Internett av secret master@fandom.no

SAKER & TING
som skjer i januar 1997:

En rekke av våre yndlingsforeninger glimrer med sitt fravær; det er nok den vanlige "nyttårsslappheten".

Onsdag 21.: ARES presenterer: "Patrulje" av Johan Nyquist.

Fredag 23.: Aniaras første møte for V-98? Ikke fastlagt.

NESTE 1. tirsdag
er 3. februar

FREMMØTELISTE "1. TIRSDAG" 2/12 1997:

Kaj A Apeland
Johannes H Berg
Helge J Bjørnhaug
Inge Carlén
Bjørn Tore Elvedal
Henning N Fjøs
Ole Peder Giæver
Martin Bull Gudmundsen
Herman Ellingsen
Johan Nyquist
Arild Storåker
Mai-Liv Storåker